måndag, april 19, 2010

felstavningar och förkortningar får mig att rysa

Precis så är det. Jag ryyyyser när jag läser något som är felstavat (nej, jag är inte perfekt jämt, bara nästan jämt) och jag ryyyyser så in i märgen när jag får ett mejl, ett brev, läser en artikel, bok, blogg, facebook eller vad det nu månde vara och skribenten använder förkortningar till allt. (Okej okej OOOOKEJ, jag förkortar faktiskt jag också. I sms och det är tillåtet!)

Förkortningar är inte läsarvänligt. Jag frågar mig också hur i hela friden ska man kunna hålla alla dessa förkortningar i huvudet? Det behövs en manual till det. En lång en.

Och om vi nu ska leva m (med) d (dessa) förk (förkortningar) så borde i a f (i alla fall) PRV (patent- och registreringsverket) sätta ned foten och kräva patent på förkortningar. Hur i sjutton ska man annars veta när t e x (till exempel) SKL betyder Sveriges kommuner och landsting eller Statens kriminaltekniska laboratorium?

Eller till exempel hur ska man veta när tex betyder början på mex (tex mex är förkortning på texaskultur med mexikanska influenser om ni inte visste det) och inte till exempel?

Då vänder man sig i o f s (i och för sig) till SAOB (Svenska akademiens ordbok).

SAOB - förkortningar

Nä, låt oss slippa alla dessa förkortningar, det gör språket rörigt, förvirrat och fult. Ord och namn är vackra ting, låt dem sträcka ut sig i hela sin längd.

Allt gott

5 kommentarer:

 1. Förkrntgar e väl iofs r1 3vliga, lr? D e ju så d e på internet, lr hur? lol osv.

  SvaraRadera
 2. JAG tycker att man ska skriva ut ALLA ord. Så det så.

  Matilda

  SvaraRadera
 3. Omg inte ska vi behöva ha dessa förkortningar i det Svenska språket. Tror att man snart glömmer dom riktiga orden, lol vad roligt det skulle låta. Brb ska bara kissa.
  Wtf jag hade slut på toalettpapper. Vi borde träffas irl någon dag gumman.
  Elr jobbar du mkt? -----AFK----------
  Btw saknar dig.

  SvaraRadera
 4. jag är bara too f*** gammal for that internet chatshit:) och just det jag gjorde nu är minst lika illa som förkortningar, det vill säga, blanda the languages, liksom. Och Camilla raring, jag tar the car och drajvar till Big Bay för att visita dej snart. Så du ser mig IRL mycket soon.

  SvaraRadera