söndag, maj 30, 2010

Läsdagboken maj 2010

Detta torde med all sannolikhet vara maj månads sista bok för undertecknad. Kate Jacobs Livets aviga och räta är ingen ny bok men det spelar ju ingen roll.

Precis som titeln antyder kretsar berättelsen kring något så profant som stickning. Och just profana och vardagsnära litterära upplevelser är alltid trevliga. Så många romaner rör STOOORA ALLVARLIGA teman så det är så uppfriskande att läsa om enkla vardagliga och jordnära spörsmål. Som till exempel stickning. Nå, nu är det inte fullt så överensstämmande med sanningen, även denna roman berör STOOORA ALLVARLIGA ting.

Låt oss ta detta från början nu. Kring några garnnystan vid ett bord i en garnbutik som drivs av en osedvanligt vacker, driftig ensamstående mor (vad annars?) möts ett antal kvinnor med olika bakgrund. De blir tajta polare (vad annars?). En feminist, en rik änka, en rik bimbo, en medelålders kvinna som gör allt för avla ett barn och en yster väskdesigner och så var det någon till. Vår superkvinnas dotters fader är snygg och framgångsrik (vad annars?) och kommer efter mer än tio år tillbaka för att ta upp kontakten med mor och dotter. Dottern i sin tur är osedvanligt rapp och kvick och söt (vad annars?) Den snygga mannen har aldrig slutat älska den snygga kvinnan (vad annars?). Deras historia berättas.

De övriga kvinnornas historia berättas också i flashbacks. De har alla demoner att bekämpa (vad annars?)

Ungefär mitt i boken sker en litterär vändning som gör att respektive kvinnas liv dras till sin spets. Och hela tiden ackompanjeras berättandet av det klickande ljudet av stickor. Plädar, tröjor, sockor och klänningar stickas. Det bakas muffins och dricks te. Gulligt och gosigt.

Detta är en varm och gemytlig roman trots klyschorna. Den är ltrygg och god som en varmt stickad pläd.

Trevlig läsning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar