torsdag, mars 17, 2011

Think outside the box, kära vänner

Det är inte illa att vara anställd av samma arbetsgivare under hela sitt yrkesverksamma liv. Det är heller inte illa alls att gå i samma lokaler hela sitt yrkesverksamma liv. Och sedan är det inte alls illa att utföra samma arbetsrutiner i hela sitt yrkesverksamma liv. Inte heller är det illa på något sätt att ha samma arbetskamrater i hela sitt yrkesverksamma liv. Det är tryggt och gott och invant och trivsamt.

Men blir du aldrig någonsin ens lite nyfiken på vad som finns någonannanstans, i en annan lokal, i en annan arbetsmiljö, en annan arbetsgivare, andra arbetskamrater, andra arbetsuppgifter och nya utmaningar?

Människan är av naturen nyfiken men samtidigt är hon en vanemänniska och vanans makt förefaller hos vissa människor vara större är nyfikenheten eftersom det som är invant alstrar trygghet men som ju samtidigt innebär att låsa sig.

Förändring innebär utveckling menar jag. Då säger du att all förändring inte är av godo. Och då säger jag att det inte finns några problem, bara möjligheter.

Allt handlar således om vilket synsätt du har på livet. Är du problemorienterad eller den som ser möjligheterna och utmaningarna som ett sätt att förändra och utveckla? Utan utveckling står samhället stilla. Och då menar jag ur såväl det individuella som ur det samhälleliga perspektivet.

Var inte rädd - think outside the box, kära vänner.

3 kommentarer:

  1. Håller till vis del men tvivlar starkt på att en människa (i dagens hårda samhälle) kan leva sitt liv på spontanitet. Små doser av spontanitet är bra men stora sådana och stora förändringar är nog ingen bra kombination, då står man där en dag och undrar varför man varken har inkomst, hem eller kärlek. Jag tror nog att det är den realistiska, och tråkiga, synen på det hela.

    SvaraRadera
  2. Jag menar inte spontaniteten i sig utvecklar samhället. Jag menar att det är kraften i nyfikenheten. Men visst är det paradoxalt ändå att trots att vi är födda nyfikna och drivs framåt av det så strävar vi ändå efter kontinuitet/något som är vant och välbekant?

    SvaraRadera
  3. Det är utan tvekan paradoxalt, förhoppningsvis kan man få använda nyfikenheten på andra sätt i livet, utan att det påverkar ens utveckling negativt :)

    SvaraRadera